Strony

środa, 11 czerwca 2014

Yerba mate - moc wessana przez bombille.

Popularna w Ameryce Południowej herbata z ostrokrzewu paragwajskiego potocznie zwana yerba mate ostatnio coraz bardziej popularna w Europie.
Dzięki miedzy innymi Cejrowskiemu, rownież w Polsce wzrosło zainteresowanie naparem z tej rośliny, która ma w sobie moc niczym wysokooktanowe paliwo. Są rożne sposoby przyrządzenia yerba mate najpopularniejsze są argentyński, urugwajski, paragwajski i brazylijski. Picie Suszu z ostrokrzewu paragrajskiego jest rytuałem, zwłaszcza w części świata z której pochodzi. Tradycyjne, dość skomplikowane sposoby przygotowania naparu mogą zniechęcić niejedną istotę chcąca skosztować tego bogatego w antyoksydanty napoju.





Śmiało można odejść od rytuału parzenia yerby. Osobiście przyrządzam ją w ułatwiony sposób do naczynia typu kubek, szklanka, filiżanka wsypuję do połowy susz z yerba mate zalewającyc go woda o temperaturze 75-80 stopni C. Po kilku minutach zaparzania poprostu piję. Najlepiej pić przez bombille wtedy jest bardziej komfortowo. Bombilla jest to specjalna rurka do picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, którą można kupić w dobrych sklepach z herbatą choć widziałem już bombille w niejednym hipermarkecie co obrazuje zainteresowanie piciem Yerby.


Badania wykazują: pomaga w walce z otyłością, chroni wątrobę, obniża cholesterol, rozszerza naczynia łożysk tętniczych przez co chroni przed zawałem.

Badania wykazują rownież,że picie gorącej yerba mate w dużych ilościach szkodzi nałogowym palaczom tytoniu, więc osobom lubiącym dymka zalecam picie zimnej yerby.

1 komentarz: